Новият закон приет от руския парламент, който заплаши с до 15

...
Новият закон приет от руския парламент, който заплаши с до 15
Коментари Харесай

Twitter, BBC и Vоice of America пуснаха анонимно и непроследимо съдържание специално за Русия

Новият закон признат от съветския парламент, който заплаши с до 15 години затвор всеки, който съгласно управляващите популяризира „ подправени вести “ - с други дума назовава войната в Украйна с същинското ѝ име, а не " интервенция ",  създаде основателни терзания за свободата на словото. Санкциите са както във връзка с съветските жители, по този начин и за интернационалните и локални самостоятелни новинарски издания, в това число обществените мрежи Twitter и Фейсбук.

Компаниите, върху които се отразиха тези ограничавания обаче, са подготвени да отвърнат на удара на Кремъл по свободата на словото, като оферират нови софтуерни решения, с които да бъдат заобиколени рестриктивните мерки. Ето какви са те:

Twitter пусна публична версия на услугата Tor onion, позволявайки на потребителите в Русия да избегнат наблюдението и цензурата, като употребяват мрежата за анонимност, с цел да доближат до платформата.

„ Да вършим нашата услуга по-достъпна е непрекъснат приоритет за нас “, каза говорителят на Twitter Трентън Кенеди.

Tor работи като пренасочва интернет трафика на потребителите през случайни сървъри и го криптира. Това значи, че уебсайтът не може да види кой съответно го преглежда, а доставчикът на интернет услуги не може да наблюдава какви уеб сайтове посещават неговите клиенти.

„ Това е може би най-важният и дълго чакан туит, който в миналото съм разгласил “, написа Алек Мъфет, експерт по киберсигурност с дълга история на работа с мрежата Tor. „ От името на Twitter, имам удоволствието да разглася тяхната нова услуга. “ 

This is possibly the most important and long-awaited tweet that I`ve ever composed.

On behalf of, I am delighted to announce their new onion service, at:
— Alec Muffett (@AlecMuffett)
 

BBC също реагира като разработи „ специфичен “ уебсайт на телевизионния оператор, още веднъж ползвайки Tor.

Освен това BBC започва две честоти на къси талази, излъчващи вести на британски в Украйна и елементи от Русия.

„ Достъпът до точна, самостоятелна информация е главно човешко право, което не трябва да се отхвърля на народа на Русия, милиони от които разчитат на BBC News всяка седмица “, показват от английската медия. BBC възобновиха своята активността в Русия, откакто краткотрайно бяха прекратили работата си в страната поради приемането на новия закон.

Радио „ Гласът на Америка “ (VOA) също започва предавания посредством късовълново радио.„ VOA ще продължи да разпространява и поддържа принадлежности и запаси, които да позволяват на нашата публика да заобиколи всички старания за блокиране на нашите уеб сайтове в Русия. Нашите публицисти ще продължат да осведомят, като образец за работата на свободната преса “, се споделя в изказването на изданието.

The first Russian-language crowdfunded test transmission is on air right now on 7.780 MHz relaying (). Reception confirmed in, and other countries.
— Steve Herman (@W7VOA)
 

Инструментите за заобикаляне на " съветския "  интернет  започнаха да стават все по-популярни в Русия след налагането на ограничавания на държавното управление над някои от обществените медийни услуги. Търсенето на VPN мрежи е повишено с към 1000% в Русия на 5 март, ден откакто Русия блокира достъпа до Фейсбук, съгласно Top10VPN.com.

Виртуалните частни мрежи или VPN разрешават на потребителите да скрият местоположенията си, с цел да избегнат рестриктивните мерки, основани на местоположението, и да създадат сърфирането по-поверително посредством криптиране на интернет трафика. Използването на VPN в Русия е законно, само че достъпът до публично блокирано наличие не е, твърди Саймън Милиано, началник на проучвания в Top10VPN.com. Милиано отбелязва още, че има към 15 VPN услуги, които са били неразрешени от съветските управляващи.

Намирането на способи за заобикаляне на интернет блокадата позволява на съветските жители да останат свързани с останалия свят и да получават критичен достъп до публично неразрешени самостоятелни, задгранични и обществени медии.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР